Helstekt kalkun med sviske og eplefyll

Lag denne deilige oppskriften fra Prior på helstekt kalkun med sviske og eplefyll til fest, enten i jula, til nyttår eller til andre spesielle anledninger. Passer perfekt med potetpurè, grillede grønnsaker og fløtesaus fra kraften. Beregn ca 500 g kalkun per person.


150 min

Kilde: Prior.no


Ingredienser for 8 porsjoner:

0 kg hel kalkun
144 g smør, høvlet med rasp
496 g svisker
8 stk epler
0 stk gulrøtter
0 stk løk
0 terning hønsebuljong
800 g poteter
0 dl helmelk


Fremgangsmåte


  • Tin kalkunen i kjøleskap eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar fra 1,5 - 2 døgn å tine en middels stor kalkun (ca. 5 kg.).
  • Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten kan du koke kraft, som er en god basis for saus.
  • Fyll kalkunen med svisker og epler. Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen.
  • Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
  • Legg kalkunen på rist over en langpanne eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen brukes i sausen for å gi ekstra god smak.
  • Stek kalkunen i stekeovnen ved 175 °C i 30 minutter per kilo. En kalkun på 4,5 kilo trenger altså 2 timer og et kvarter steketid.

Tranchering

  • Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca 0,5 cm tykke skiver.
  • Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Kalkunen er nå klar til servering! Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun med hvite papirmansjetter.

Kraften

  • Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1-2 timer. Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd, så det ikke blir for hektisk i ""innspurten".

Potetpuré

  • Skrell og kok mandelpoteter i vann uten salt til de er møre.
  • Hell av vannet, og la potetene dampe så de blir tørre.
  • Mos potetene, tilsett smør og bland godt. 
  • Tilsett helmelk til passe konsistens, og smak til med salt og pepper.

20.97
per porsjon

Antall porsjoner:

8 porsjoner. Vi foreslår disse produktene:

1 stk Prior Hel Kalkun Frossen ca 4,5 kg kr 292,00 (Utsolgt)

2 stk Sun Maid Svisker 500 g kr 45,90

9 stk Eple Pink Lady, stk kr 8,57

1 stk Gulrot 1kg kr 28,90

3 stk Løk Gul, stk kr 4,90

1 stk Fjellmandel potet 1 kg kr 24,90

1 stk Tine Helmelk 1 l kr 17,90

Legg til dine egne ekstra ingredienser


Totalt varer.