Lutefisk med ertestuing og alt det andre

Lutefisk er en av de kuleste tradisjonene jula kan by på. Trond Moi kunne spist denne retten hele året, om det var opp til han. Tilbehøret er like viktig som fisk, så velg og vrak mellom de beste ingrediensene. Bruk for eksempel sennep, bacon, brunost eller sirup i tillegg til hjemmelaget ertestuing.

Fotograf: Pål Hetland



Ingredienser for 4 porsjoner:

500 g grønne erter (til ertestuingen)
0 stk sjalottløk (til ertestuingen)
0 ss meierismør (til ertestuingen)
0 dl kremfløte(til ertestuingen)
0 ts salt (til ertestuingen)
0 ts pepper, finmalt (til ertestuingen)
0 ts sukker (til ertestuingen)
0 ts muskatnøtt, finmalt (til ertestuingen)
0 kg lutefisk


Fremgangsmåte


Ertestuing

  • Hent frem en gryte med vann og erter som har stått over natten.
  • Kokken henter frem en gryte med vann og erter.
  • Erstatt med nytt vann, og småkok ertene på svak varme under lokk et par timer, mens du jobber med de andre ingrediensene.  Da skal de være møre og fine.
  • Et lite tips: Mens ertene koker, kan du gjerne vispe kraftig i kjelen med en stålvisp. Da vil overflødig erteskall feste seg til vispen, og du kan fjerne det lett som bare det.
  • Rett før ertene er ferdige, tilsetter du to finhakkede sjalottløk (om du lager oppskriften for 4 porsjoner) og koker dette sammen i ti minutter.
  • Hell ut vannet, ha i 1 ss smør og 1 dl kremfløte. Varm dette opp igjen, og rør inn salt, sukker, revet muskatnøtt og litt pepper. Så er stuingen klar!

Lutefisken 

  • Fordel ferdig renset lute­fisk i to smurte langpanner. Legg de største og fineste stykkene i den ene, og bruk disse til første servering. Resten av fisken legges i den andre langpanna.
  • Kutt to sjalottløk i tynne skiver og dryss løken over fisken.
  • Smør til sammen 4 ss meierismør på toppen av fiskestykkene, sammen med salt og pepper: Bruk MYE salt, dobbelt så mye som når du salter en biff!
  • Sett den første panna med de fineste fiskestykkene i ovnen og la den stå ved 200 °C i 25–30 minutter. Hvis fisken flaker seg når du trykker lett på den, så er den klar til å serveres.
  • Når første panne er ferdig, setter du inn den andre pannen.
  • Server fiskestykkene på en glovarm tallerken med alt tilbehøret ved siden av.

Tilbehør

  • Grovhakk bacon og finhakk kinesisk hvitløk. Stek dette i panna på middels varme til det er gyllent, og hell det over i en gryte av passende størrelse.
  • Rasp og server brunost, og putt f.eks sirup og dijonsennep i fine skåler
  • Skjær potetlester i mellomstore lefser
  • Kun fantasien setter grenser! Server med annet tilbehør du også synes er godt til lutefisk.

 

11.79
per porsjon

Antall porsjoner:

4 porsjoner. Vi foreslår disse produktene:

2 stk GoGreen Grønne Erter økologisk 280 g kr 19,90

1 stk Sjalottløk Økologisk, 200 g kr 19,10

1 stk Tine Kremfløte 3 dl kr 17,90

1 stk Jozo Husholdningssalt med jod 1 kg kr 9,90 (Basisvare)

1 stk Santa Maria Hvit Pepper malt 40 g kr 14,90 (Basisvare)

1 stk Sukker 1 kg kr 19,90 (Basisvare)

2 stk Lutefiskloins Skrei, side 1 kg kr 159,00 (Utsolgt)

Legg til dine egne ekstra ingredienser


Totalt varer.