Croissant

Croissant er hva en spiser til frokost i Frankrike sammen med en liten kaffetår ved siden av. Smaker spesielt godt med en liten dæsj syltetøy og smør smurt inni. 

Oppskriften tilvarer ca 30  croissanter 


200 min

Kilde: Handleriet.no


Ingredienser for 1 porsjon:

1 kg hvetemel
5 dl iskaldt vann
500 g meierismør
50 g meierismør, smeltet
50 g fersk gjær
2 stk eggeplommer
1 stk egg
1 ts salt
1 ts sukker
50 g melkepulver


Fremgangsmåte


  • Sett mel i kjøleskap, gjerne kvelden før du skal lagre croissantene.
  • I en bolle har du i iskaldt vann. I samme bolle smuldrer du gjæren, har i sukker, salt, melkepulver, eggeplommer og smeltet smør. Bland inn mesteparten av det kalde melet. La røren hvile seg under en plastpose i ca. 15 minutter.
  • Ha deigen ut av bollen på en lett melet benk. Kjevle den ut til en firkant. Pass på at deigen ikke henger fast i benkeplaten.
  • Skjær kaldt smør i tynne skiver, og fordel utover halvparten av deigen. Unngå å legge smøret helt ut i kantene da disse skal vi ikke ønsker at smøret skal komme utenfor. Brett over den andre halvparten av deigen.
  • Kjevle deretter deigen til et rektangel i ca. 2 cm tykkelse. Brett deretter deigen i tre.
  • Legg deigen i plastfolie, og avkjøl ca. 15 minutter i kjøleskapet.
  • Nok en gang kjevler du deigen til et rektangel på 2 cm, og bretter i tre. Avkjøl i kjøleskap i 15 min. Repeter nok en gang.
  • Nå går vi inn i neste fase av croissantlagingen. Kjevle deigen ut i ca. 36cm bredde. Den er ca. 5-6 tykk. Sikre at kantene er så jevne som mulig.  Del deigen på kortsiden i midten med en kniv. Du skal da ha to deiger på 18 cm.
  • Del deretter hver deig i 11 cm brede rektangler Disse kuttes opp i trekanter som utgjør hver enkelt croissant.
  • Rull hver croissant sammen med spissen liggende øverst som en brett på deigen, og form croissanten som et horn
  •  Smør et bakebrett, eller bruk vokset bakepapir. Hev croissantene i ca. 1,5 timer.
  • Varm ovnen til 200 oc
  • Pensle croissantene med lett vispet egg og stek midt i ovnen i ca. 20 min til baksten er gyllenbrun.
  • Avkjøl baksten på rist til de er lune.


Utstyr:

Barberblad til snitting av emnene.

Tips:

Spis helst ferske, og gjerne med smør og/eller syltetøy

Tips 2:

Om du ikke trenger alle croissantene med en gang kan du gjerne fryse deigen eller ferdigrullede croissanter  før de er stekt og dermed steke de den dagen du ønsker å spise de.

75.15
per porsjon

Antall porsjoner:

1 porsjon. Vi foreslår disse produktene:

2 stk Isklar uten kullsyre 0,5 l - inkl. pant kr 16,90 (Basisvare)

1 stk Tine Ekte Meierismør Folie 250 g kr 24,90 (Utsolgt)

1 stk Prior Økologiske Egg M/l/Xl 6 stk kr 25,60 (Basisvare)

1 stk Jozo Husholdningssalt med jod 1 kg kr 9,90 (Basisvare)

1 stk Sukker 1 kg kr 19,90 (Basisvare)

1 stk Coffee-Mate 200 g kr 43,90

Legg til dine egne ekstra ingredienser


Totalt varer.