Hvordan grille grønnsaker

Å grille grønnsaker er en fantastisk måte å få frem det beste i en grønnsak. Aromaene nærmest oser av grønnsakene, og vi viser deg hvordan du kan grille våre favorittgrønnsaker på best mulig vis.

Nyt de grillede grønnsakene for seg selv, varme eller kalde eller som tilbehør til annen grillmat for det perfekte grillmåltid i solen.


20 min

Kilde: Handleriet.no


Ingredienser for 1 porsjon:

1 stkstor tomat
1 stksquash- gul eller grønn
1 stkpaprika- rød, gul, grønn eller oransje
1 stksøtpotet
2 stkpotet
1 stangpurreløk
1 pkmaiskolbe
1 stkfennikel
4 stkgulrot
2 stksopp- sjampinjon eller portoboello
1 stkaubergine


Fremgangsmåte


Alle grønnsakene er basert på 1 porsjon, du kan lage så mange eller få du vil, tilpasset etter om du skal ha de som hovedrett eller som tilbehør til middag.

Tomat

Fremgangsmåte: Kutt tomatene i to på langs av tomaten. Dryss på litt ole, salt og pepper og grill på litt folie i 8-10 minutter på medium varme.

Serveringsforslag: Dryss på litt fetaost og friske urter, og server ved siden av deilig grillmat.

 

Squash

Fremgangsmåte: Kutt squash i store terninger, og vend de i litt olje sammen med salt og pepper. Legg de på medium varm grill i 6-8 minutter, til du ser grillmerket på begge sider.

Serveringsforslag: Squash passer fint i en salat eller sammen med tomat og andre grillede grønnsaker.

 

Paprika

Fremgangsmåte: Grill paprikaen på høy varme, og vend ofte for å få jevn grilling over hele. Gjør dette i ca 15 minutter. Ha ferdig grillet paprika i en bolle og dekk til med plastfolie. La den stå slik i 10 minutter.

Serveringsforslag: Bruk tørkepapir for å gni skallet av. Del paprika i to og fjern frøene før servering.

 

Søtpotet

Fremgangsmåte: Skjær en medium størrelse søtpotet i mellomstore potetbåter. Trekk potetene i en gryte til de har begynt å bli myke. La de avkjøles. Dryss over olje, med salt og pepper, og grill potetbåtene på høy varme til de er godt gjennomvarme og du ser grillmerke på dem. Dette tar ca 2-3 minutter på hver side.

Serveringsforslag: Om ønskelig kan du drysse på marinade fremfor olje, for å gi disse søtpotetene enda mer smak.  Rasp litt ost og ha over potetene i det du tar de av grillen, for en smak av bakt potet.

 

Bakt potet og nypotet

Fremgangsmåte: Skal du grille bakepotet kan du følge samme instrukser som søtpotet. Nypoteter kan kutes i to og trekkes i gryte til de er myke, ca 10-18 minutter. Vend potetene på grillen over høy varme, til de har fått grillmerker på seg.

Serveringsforslag: Serveres gjerne til en caesarsalt, eller annen grønn salat med dressing til.  Alternativt kan en smøre på hvitløkssmør eller annet smør slik at de smelter over nygrillede poteter. Passer perfekt til fisk.

 

Purreløk

Fremgangsmåte: Kutt av endene på purren.  Børst på med litt olje over hele stilken, og dryss salt og pepper over etter smak. Grill på medium til høy varme til purren er myk og gjerne til den har fått litt sotet farge over seg. Dette tar ca 4 minutter. Husk å vende purren under grilling.

Serveringsforslag: Skjær purrestilken i 5 cm lange biter, og del gjerne i 2 på langs.

 

Maiskolbe

Fremgangsmåte: Del en maiskolbe i to på kortsiden, alternativt i 4 mindre biter hvis du skal ha de på spyd. Spør de inn med litt olje, og gjerne lit salt og pepper. Grill kolbene på medium til høy varme, til kornene har blitt myke. Grill kolbene i 4-6 minutter, og snu de innimellom, så varmen fordeles jevnt.

Serveringsforslag: Så fort kolben er ferdiggrillet smører du et godt lag med smør utenpå. Har du parmesan eller fetaost tilgjengelig kan du smuldre dette på et fat, og rulle kolben i rett før servering.  Smaker også veldig godt med litt chillikrydder oppå.

 

Fennikel

Fremgangsmåte: Skjær av kantene øverst og beskjær fennikelen til båter.  Kok disse kort i salt vann, ca 8 minutter. Tørk av og dryss olje med salt og pepper over. Grill på medium varme til du får sorte grillmerker, etter ca 8-10 minutter.

Serveringsforslag: Spis fennikelen som den er, eller skjær i fine strimler for å servere i en grønn salat med god dressing til. Merk at fennikel har en kraftig lakris-aktig smak, så ikke la den overdøve alle de andre smakene ved å ha i for mye.

 

Gulrot

Fremgangsmåte: Kutt større gulrøtter i to på langs. Er de mindre må du gjerne grille de hele.  Kok opp vann og la gulrøttene koke i 5 minutter før du fører de over på grillen med litt olje, salt og pepper. Grill på medium varme i ca 8-10 minutter.

Serveringsforslag: Gjør seg godt i salater, eller blandet med andre grillede grønnsaker som tilbehør til kjøtt eller fisk.

 

Sopp

Fremgangsmåte: Børst av eventuell jord på soppen, og påfør deretter litt olje. Krydre med litt salt og pepper. Skal du grille sjampinjong kan du grille de hele, i ca 12 minutter, mens de snus på innimellom. Griller du portobellosopp kan du skjære av stilken og grille med hatten ned først. Dekk til med sølvfolie og grill til den er blitt myk. Dette tar ca. 10-12 minutter. Snu soppen og grill enda 2 minutter.

Serveringsforslag: Fyll soppen med en klatt smør for ekstra smak. En stor portobellosopp fungerer fint som alternativ til  kjøtt i en hamburger.

 

Aubergine

Fremgangsmåte: Del auberginene i to på langs, evt i større terninger á 3 cm. Børst over litt olje, og krydre med lit salt og pepper. Grill på medium varme, mens auberginene er dekket til, i ca 5-8 minutter.

Serveringsforslag: Pynt med friske urter og server med tomatsalsa som en bruchetta. Har du grillet biter av auberginen passer dette godt til pastaretter.

 

Tips til alle grønnsaker

Serveringsforslag: Grill grønnsakene med diverse friske urter som tåler litt varme, for eksempel timian eller rosmarin. Du kan også marinere grønnsaker for å gi de spennende smaker som du vanligvis ville gjort på kjøtt, fylling eller fisk.

213.47
per porsjon

Antall porsjoner:

1 porsjon. Vi foreslår disse produktene:

2 stk Bifftomat, 1 kg kr 76,90

2 stk Squash grønn, stk kr 19,90

2 stk Paprika rød, stk kr 12,90

2 stk Søtpotet, stk kr 12,90

1 stk Potet økologisk 0,9 kg kr 33,90

2 stk Purre, stk kr 10,70

2 stk Mais Sous Vide, 2 pk kr 17,90

2 stk Fennikel, stk kr 15,80

1 stk Gulrot 1kg kr 28,90

2 stk Portobello sopp 150 g kr 24,90 (Utsolgt)

2 stk Aubergine økologisk, stk kr 36,80

Legg til dine egne ekstra ingredienser


Totalt varer.