Focaccia

Focaccia er et festbrød for de fleste. Brødet har italiensk opprinnelse og uttales «fo-katsha», men brødet brukes likesågjerne til både franske festmiddager så vel som i tapas fra Spania.

Mange pleier å skjære opp brødet i små stykker ved siden av mat, men det fungerer også fint som grunnlag for en god brødskive med deilig friskt pålegg på.

Brødet holder seg godt noen dager, men smaker så godt at det som regel blir borte på null komma niks.


150 min

Kilde: handleriet.no


Ingredienser for 1 porsjon:

800 g hvetemel
30 g fersk gjær
0 dl olivenolje
2 ts salt
1 ts havsalt til pynt
4 ss fersk rosmarin
100 g semulegryn


Fremgangsmåte


(Til 1 porsjon focaccia trenger du 3,5 dl vann)

  • Sikt hvetemelet sammen med salt i en stor bolle. Smuldre gjær i melet.
  • Ha lunkenkt vann (max 37 oc) over i melblandingen. Rør det hele sammen til gjæren er oppløst. Deigen vil oppleves ganske våt.
  • Hvil deigen i 15 minutter  med en plastpose over.
  • Rør inn oljen og nesten alt av semulegryn sammen med deigen til alt er blandet godt. Ha deigen over på en lett melet kjøkkenbenk og elt i ca 10 minutter. Deigen skal fortsatt oppleves som noe våt.
  • Ha deigen tilbake i bollen og la den heve under plastpose i 1,5 time eller til den er dobbelt så stor.
  • Etter heving har du deigen over på en lett melet kjøkkenbenk igjen. Elt et par omganger for å slå ut luften noe.
  • Før deigen over på et stekebrett som er drysset med siste rest av semulegrynene. Strekk deigen ut til den er ca 2,5 cm tykk.
  • Sett deigen til etterheving under en plastpose som er smurt med litt olje. Dette for at den ikke skal klistre seg fast når den hever. La deigen heve i ca. 30 minutter.
  • Varm ovnen med varmluft til 225 oc.
  • Ta plasten av focacciadeigen og bruk fingrene for å trykke hull forskjellige steder i deigen. Fyll hvert hull med en liten kvast rosmarin. Dryss olivenolje lett over hele deigen sammen med havsalt.
  • Stek focacciadeigen i ca 25minutter i midten av ovnen. Ha gjerne med en liten skål vann i bunn, for å gi focacciaen en god skorpe.
  • Avkjøl ferdigstekt focaccia på en rist.

Smaksalternativ:

  1. Fyll hullene med cherrytomater, og kvern litt fersk pepper over.
  2. Stek skiver med løk i smør til de er blanke og dandèr pent oppå deigen før steking. Skjær sorte oliven og dryss over løkskivene.
  3. Feta og hvitløk gjør seg godt på focaccia. Finhakk et par fedd hvitløkk og dryss det over deigen sammen med smuldret fetaost.

24.4
per porsjon

Antall porsjoner:

1 porsjon. Vi foreslår disse produktene:

1 stk Møllerens Hvetemel 2 kg kr 22,90

1 stk Taggiasca T Extra Virgin Olivenolje 0,375 l kr 139,00 (Basisvare) (Utsolgt)

1 stk Jozo Husholdningssalt med jod 1 kg kr 9,90 (Basisvare)

1 stk Maldon Salt 250 g kr 42,90

Legg til dine egne ekstra ingredienser


Totalt varer.